MASHED POTATOES

Preparation

5 min.

Cooking

20 min.

Portions

4

Ingredients

  • 900 g or 4-5 potatoes
  • 115 g (1/4lb) butter
  • 125ml (1/2 cup) milk or cream
  • Salt, pepper and nutmeg, to taste

Preparation

  1. Peel and cut the potatoes into small pieces.

  2. In a saucepan, cover the potatoes with cold salted water and bring to a boil.  Cook for about 20 minutes or until they are very tender.

  3. Drain.  Using a pestle, roughly mash the potatoes with the butter. 

    Add milk or cream and your favorite seasonings. 

  4. Using an electric mixer, mashed potato the potatoes until smooth.  Do not blend for long periods of time to avoid making your mashed potatoes sticky.

  5. Season with salt and pepper.  Add milk if necessary.

Note

Variante aux fines herbes et aromates : Avant la cuisson, ajouter un oignon en morceaux ou 2-3 gousses d’ail dans l’eau de cuisson des pommes de terre.  Au choix, relever votre purée de ciboulette, d’oignons verts hachés finement, d’ail grillé ou de roquette émincée.

Variante au fromage : Ajouter du fromage à votre purée très chaude.  Choisir les fromages que vous préférez : fromage bleu émietté, Oka, suisse, parmesan, romano ou cheddar râpé sont d’excellents choix.